ScaleDogs » Geleidehonden » Afgekeurde honden

Afgekeurde honden

Een goede geleidehond moet voldoen aan strenge eisen. Het is onvermijdelijk dat een aantal honden hieraan niet kan voldoen. Hoewel wij dit met een onaangenaam woord ‘afgekeurde honden’ noemen, zijn het meestal  lieve, leuke, goed opgevoede honden. Ze missen alleen dat beetje extra om de taak als geleidehond aan te kunnen. Soms is dat omdat hij niet voldoet aan de criteria wat betreft gedrag. Soms is een medische aandoening de reden.

Wat doen wij met de afgekeurde hond?

In eerste instantie wordt er gekeken of de hond geschikt is voor een ander goed doel: hulphond, knuffelhond in een verpleeghuis enz.

Lukt dat niet dan mag het gastgezin de hond terugnemen. Willen of kunnen zij dit niet, dan plaatsen wij de hond bij een gezin dat op de wachtlijst ‘adoptie afgekeurde geleidehond’ staat. Adoptiegezinnen worden altijd volledig geïnformeerd over de reden van afkeuring.

Geleidehonden, dus honden die al werken bij een visueel gehandicapte persoon, kunnen ook afgekeurd worden. De redenen hiervoor lopen uiteen. De meest voorkomende is dat de hond met pensioen gaat. Natuurlijk mag de hond dan bij zijn blinde baas blijven. Is dit niet mogelijk, dan zoeken wij een adoptiegezin dat de hond een fijne oude dag wil geven. Hier gaat het dus meestal om oudere honden.

Andere redenen voor afkeuring van een oudere hond zijn:

  • medische redenen
  • als de geleidehondgebruiker niet voor de hond kan zorgen door ziekte of overlijden en de hond te oud is voor herplaatsing als geleidehond

Het adoptiegezin wordt altijd volledig geïnformeerd over de reden van afkeuring.

U wilt een afgekeurde hond adopteren?  Teneinde ons toe te laten u op onze wachtlijst te plaatsen vragen wij u ons aanvraagformulier voor het adopteren van een afgekeurde hond in te vullen en terug te sturen.